Hírek, aktualitások

Hinterstoderben jártunk

Az MHD Austria meghívására vettünk részt az idei BKÜ-n (Bundeskatastrophenübung). Néhány év kihagyás után ismét sor került a korábban éves rendszerességgel lebonyolított hétvégi gyakorlatra, mely az idei évben júniusra volt tervezve, de a dunai árvíz miatt szeptemberre kellett áthelyezni.

A gyakorlatnak az egyik régi osztrák barátunk, bajtársunk családi tulajdonban lévő birtokán került sor, lélegzetelállítóan gyönyörű vidéken, aminek varázsát még az erősen esős, hűvös idő sem csökkentette.

                 

A mostaninál voltunk már jóval népesebb katasztrófagyakorlaton, de jobban szervezett, barátságosabb, családiasabbon nem nagyon. A létszám – az osztrák szervezet létszámához képest – ugyan mérsékelt volt, de a lelkesedés, aktivitás bőven kárpótolt mindenkit.

A gyakorlat a szokott mederben zajlott: pénteken érkezés (életünkben először, segítség nélkül megtaláltuk a helyszínt….), szombat délelőtt többhelyszínes, csapatonként teljesített feladatsor, délután a helyi önkéntes tűzoltósággal közös mentési gyakorlat, vasárnap mise, majd táborbontás.

A részvevők zöme klasszikus értelemben vett máltai önkéntes volt, akik a napi életben ritkán vesznek részt egészségügyi tevékenységben, ezért a gyakorlat fő célja az alapvetően elsősegélynyújtói szintű tudásuk ismétlése, felfrissítése, kisebb súllyal az újabb ismeretek átadása volt. Vizsga, esetleges versenyszituáció nyomokban sem volt fellelhető.

Mindenképpen megjegyzésre méltó, hogy a napi gyakorlatot az idősebbe generáció képviselői nem csak szemlélődőként, hanem  (beleértve az MHDA országos parancsnokhelyettesét is!) aktív részvevőként teljesítették.

                         

Feltűnően sokan hozták magukkal a gyerekeiket (kb. 2 és 15-16 év között), akik közül sokan vettek részt a gyakorlaton, jellemzően „áldozati” minőségben. Ez egyébiránt az osztrák modell: gyermekként, ilyen alkalmakkor kapcsolódnak be a máltai munkába, amit később a máltai ifjúsági szervezetben, majd az alapkiképzést követően a „nagy máltában” folytatnak.

Összefoglalva elmondhatjuk, hogy egy nagyon jól sikerült gyakorlaton vehettünk részt, amelynek során újra feléledni és megerősödni láttuk azokat az értékeket, amelyeket mintaértékűnek tartottunk és tartunk a mai napon is egy máltai közösségnél.

                                                             Képes beszámolónkat itt találhatja.