Gyakori kérdések (GYIK)

Ezen az oldalon igyekszünk a Máltai Mentőszolgálattal kapcsolatban leggyakrabban felmerülő kérdésekre választ adni.

K:
Milyen számot kell hívnom, ha azt szeretném, hogy máltai mentő jöjjön?

V:
Máltai mentőt nem lehet külön hívni. A máltai rohamkocsi pontosan úgy működik, mint az Országos Mentőszolgálat mentőegységei. A 104-es segélykérő számra befutó hívás alapján a Központi Irányító Csoport dönti el, hogy a máltai kocsit küldi-e a helyszínre. Betegszállításra azonban igénybe lehet venni a máltai betegszállító szolgálatot, erről a Magyar Máltai Szeretetszolgálat oldalán találhat bővebb információt: betegszállításK:
A máltai mentők a hajléktalanokat "szedegetik össze"?

V:
Nem. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat valóban nagy gondot fordít a hajléktalan-ellátásra a legváltozatosabb formákban, de a mentőszolgálat és a betegszállító szolgálat külön szervezeti egységet képez. A mentőszolgálat kizárólag a sűrgösségi betegellátásban, azaz az életmentésben vesz részt, míg a betegszállító szolgálat előre egyeztetett módon szállítja a mozogni nem tudó, vagy nehezen mozgó betegeket.K:
Hány mentőautója van a Máltai Mentőszolgálatnak?

V:
A "szűken vett" mentőszolgálatnak három rohamkocsi felszereltségű autója van. Ezek közül egyszerre egy teljesít 24 órás szolgálatot (jelenleg 4-5 napon át hetente).  A másik két mentőautó tartalékként szolgál, de sajnos a legöregebb 2010 decemberében tölti tízedik születésnapját, így a hatályos törvények szerint esetfeladatokhoz nem tudjuk többé bevetni.K:
Egy rohamkocsi? Akkor mi értelme van ennek az egésznek?

V:
Önmagában ez az egy rohamkocsi is hatalmas értéket képvisel, hiszen csak a "szürke hétköznapokon", évente kb. kétezer -zömében súlyos-életveszélyes állapotban lévő- beteget látunk el vele. Emellett a mentőállomás üzemeltetése, a járművek és az egészségügyi eszközök beszerzése, karbantartása, önkénteseink áldozatos munkája éves szinten sokszázmillió forintos megtakarítást jelent az állam számára. Ez azonban csak az "alapműködése" mentőszolgálatunknak. Katasztrófahelyzet esetén ugyanis felbecsülhetetlen értéket jelent a 130 fős jól képzett, összeszokott állományunk. Ilyen helyzetekben lehetőség van az egyébként jól felszerelt szállítóautók és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat tulajdonában álló egyéb járművek bevonására is. Mindezeket figyelembe véve, nagyon komoly mentési- és logisztikai potenciállal rendelkezünk, amelyre sajnos már sok esetben szükség is mutatkozott. Legalább ilyen fontos a mentőszolgálat magas színvonalú oktatási rendszere, amely az elmúlt évtized során több száz elsősegélynyújtót, és mentőápolót adott az országnak.K:
Miért nem hallok soha a máltai mentőkről?

V:
El sem tudná képzelni, hogy milyen sokszor hall rólunk a hírekben! A "mentők súlyos sérülésekkel kórházba szállították", "a mentők a helyszínen újraélesztették" és a számtalan hasonlóan csengő mondat sokszor a mi mentőegységeinkről szól, de mivel az Országos Mentőszolgálattal szoros egységben dolgozunk, minket is egyszerűen a "mentők" kifejezéssel illet a sajtó.K:
Fizetésért dolgoznak a mátai mentők?

V:
Nem. A Máltai Mentőszolgálatnál kivétel nélkül önkéntesek dolgoznak.  Az itt dolgozók nemhogy fizetést nem várnak az itt végzett nehéz munkáért, hanem rengeteg személyes anyagi áldozatot is hoznak. Sajnos a mentőszolgálat szűkös anyagi lehetőségei miatt, még az egyenruha és az egyéb személyes felszerelések költségeit is kénytelenek az önkéntesek részben maguk állni.K:
Azért a paraszolvenciából csak összejön valami?

V:
A Máltai Mentőszolgálat tagjai nem fogadnak el paraszolvenciát. Ez az egyik legszigorúbb szabály, mivel nemcsak  hogy összeegyeztethetetlen a Máltai Szeretetszolgálat szellemiségével, de aki ilyet tesz, az a bajtársai becsületét és áldozatát is sárba tiporja. A visszajelzések, a megható köszönőlevelek azonban nagyon jól szoktak esni, és sok erőt adnak mindannyiunknak. A paraszolvenciának szánt összegeket pénzadományként bárki eljuttathatja a Magyar Máltai Szeretetszolgálat számlájára (OTP Bank Nyrt. 11784009-20005320), ezzel munkánkat támogatja. A megjegyzés rovatba kérjük feltüntetni: "Mentőszolgálat".K:
Hányan dolgoznak a Máltai Mentőszolgálatnál?

V:
A mentőszolgálat jelenleg kb. 130-150 fős önkéntes állománnyal rendelkezik, de ez a szám folyamatosan változik, bővül.K:
Ez nem olcsó mulatság. Miből tartják fenn a mentőszolgálatot?

V:
A Máltai Mentőszolgálat semmilyen célzott állami támogatást nem kap, ha úgy tetszik mi támogatjuk az államot a munkánkkal. A mentőszolgálatot a Magyar Máltai Szeretetszolgálat forrásaiból-, anyagi és tárgyi adományokból tartjuk fenn, a legnagyobb hozzáadott értéket az önkéntes munka képviseli.K:
Szeretném támogatni a máltai mentőket. Hogyan tehetem meg?

V:
Minden támogatásra nagyon nagy szükségünk van, és hálával fogadjuk azt. A támogatási lehetőségekről itt olvashat bővebben.K:
Hogyan vállalhatok mentőgépkocsivezetőként önkéntes munkát a Mentőszolgálatnál?

V:
A mentőgépkocsi vezetése talán a legnagyobb felelősséggel járó tevékenység a mentésben. A mentőgépkocsi vezetője felel az általa szállított személyek (3-5 fő) testi épségéért, a rábízott technika megőrzéséért, valamint bármely közlekedési szituációban a többi részvevő testi épségéért. Mindezeknek gyakran a normális közlekedési viszonyoktól eltérő, kiemelt kockázatú helyzetekben kell megfelelnie. Mentőszolgálatunk elvárásai a jelentkezők vonatkozásában ezért a következők:
  • minimum "B" kategóriájú érvényes vezetői engedély
  • PÁV I. szintű érvényes alkalmassági vizsga megléte
  • minimum 2 éves gyakorlat megkülönböztető jelzéssel ellátott járművek vezetésében
  • emberi alkalmasság
  • alapfokú, vagy ennél magasabb szinű mentőápolói végzettség
A már a mentőszolgálatnál dolgozó önkéntes ajánlása előnyt jelent a jelentkezésnél. Mentőszolgálatunk az egyedi elbírálás jogát fenntartjaK:
Hogyan vállalhatok ápolóként önkéntes munkát a Máltai Mentőszolgálatnál?

V:
Amennyiben szakirányú végzettséggel (mentőápoló, mentő szakápoló, intenzív szakápoló stb.) rendelkezik, a mentőszolgálat vezetőjével történő – emberi alkalmasság elbírálását célzó – személyes beszélgetést követően lehet bekerülni a csapatba.

Amennyiben nem rendelkezik egészségügyi végzettséggel, de elhivatottságot érez az önkéntes munka eme formája iránt, az annak ellátásához szükséges ismereteket a Máltai Mentőszolgálat szervezésében zajló Elsősegélynyújtói Tanfolyam (részletek) és Mentőápolói Tanfolyam (részletek) elvégzésével szerezheti meg.

A már a mentőszolgálatnál dolgozó önkéntes ajánlása a jelentkezésnél előnyt jelent. Mentőszolgálatunk az egyedi elbírálás jogát fenntartja.K:
Hogyan vállalhatok orvosként önkéntes munkát a Máltai Mentőszolgálatnál?

V:
A rendeletileg szabályozott feltételek a következők:
  • oxyologus, sürgősségi vagy oxyológia és sürgősségi orvostani szakorvosjelöltként legalább a törzsképzési időt letöltötte
  • törzsképzési idejét töltő rezidens, ha VI. éves orvostanhallgatóként legalább 300 órát dolgozott mentőtiszti beosztásban
  • törzsképzési idejét töltő rezidens, ha a sürgősségi féléves gyakorlati időt letöltötte és az oxyologiai tanfolyamon előírt gyakorlatokat teljesítette
  • legalább 5 éves mentőgyakorlattal rendelkezik
  • emberi alkalmasság
A már a mentőszolgálatnál dolgozó önkéntes ajánlása a jelentkezésnél előnyt jelent. Mentőszolgálatunk az egyedi elbírálás jogát fenntartja.K:
Hogyan vállalhatok önkéntes munkát a Máltai Mentőszolgálatnál, ha nincsen semmilyen egészségügyi végzettségem?

V:
Nagyon sok laikus végez jelenleg is önkéntes munkát Mentőszolgálatunknál. Az ellátandó feladat jellegénél fogva, illetve a vonatkozó jogszabályok értelmében a tevékenység ellátásához szükséges alapvető ismeretekkel azonban mindannyiuknak rendelkezniük kell. Ezért szervez a Máltai Mentőszolgálat minden évben egymásra épülő elsősegélynyújtói tanfolyamot (részletek) és mentőápolói tanfolyamot (részletek), melyek vizsgával záruló, sikeres teljesítése jelenti a belépőt az aktív szolgálathoz. A tanfolyamok tematikája megfelel a vonatkozó szakirányú rendeletekben foglaltaknak, alapvetően gyakorlatorientáltak, elosztásuk és dinamikájuk úgy került kialakításra, hogy az előképzettséggel nem rendelkező, de kellően kitartó önkéntesek azt sikerrel el tudják végezni.